donderdag 4 april 2013

Vrouw met de Parasol door Claude Monet, 1875 (Linda)


Titel/Maker/Datum
Vrouw met de Parasol door Claude Monet, 1875.

Wat zie je?/Aandachtspunten
De manier waarop het geschilderd is door Monet valt erg op. De blauwe lucht bevat mooi wit geschilderde wolken, ze zien er erg realistisch uit. Hetzelfde geldt voor het gras. Onder de horizon is het niet gewoon groen geschilderd maar ieder sprietje is getekend en te zien. Daarnaast is de schaduw van de vrouw goed getekend, hij klopt. De mensen op het schilderij zijn, ondanks dat details van gezichten niet exact te zien zijn, realistisch geschilderd.

Betekenis van het beeld
Voor mijn gevoel is de vrouw die afgeschilderd is erg eenzaam. Haar gezichtsuitdrukking is niet goed te zien maar haar houding ziet er verdrietig en eenzaam uit. Aan de parasol is te zien dat het een vrouw uit een rijke familie is. Ze wil haar huid namelijk wit houden, een bruine huid betekend namelijk dat je veel buiten bent om te werken. En als je in een rijke familie bent opgegroeid hoef je dat niet. De jongen bekijkt haar vanaf een afstandje, alsof hij niet dichtbij durft te komen. Misschien wil ze wel even alleen zijn en met rust gelaten worden. Alsof ze momenteel ongelukkig is met het huidige leven dat ze leidt.

Hoe is het gemaakt
Het schilderij is geschilderd door Monet met olieverf. Hierdoor is hij in staat het zo realistische te schilderen als dat hij er uit ziet.

Tijdskenmerken (stijl)
De stroming, impressionisme vond zijn oorsprong in Frankrijk. Het was een vernieuwingsbeweging en wordt gezien als totaal nieuwe stijltechnische conceptie. Schilderijen die uit het impressionisme voortvloeien geven een korte indruk/momentopname weer. Het werk lijkt snel gemaakt door de vlotte verftoetsen die ruw en dik op het doek staan. Desondanks is het realistisch geschilderd.

Mening
Persoonlijk vind ik het een erg mooi schilderij, omdat het zo realistisch geschilderd is. Desondanks geeft het mij een verdrietig gevoel omdat de vrouw zo eenzaam lijkt.


Hoofdcategorie

Ruimte
Deelbegrip

Kikvorsperspectief
Korte
omschrijving
van het begrip
Het schilderij is vanuit een laag standpunt geschilderd. De horizon ligt bij een normaal perspectief in het midden. In dit schilderij is dat niet het geval, bij een kikvorsperspectief ligt de horizon namelijk erg laag.
Hoe in de afbeelding




Het schilderij is tegen de zon in gemaakt. Hierdoor is de vrouw donker onder de paraplu. Het jongetje dat er achter staat is maar voor de helft te zien, dit geeft je ook een gevoel dat het schilderij vanuit kikvorsperspectief te zien is. Waarschijnlijk staat de vrouw op een heuveltje, dit verklaart de lage horizon bij een kikvorsperspectief en de half geschilderde jongen.

Welk effect in de afbeelding





De vrouw heeft een paraplu/parasol opgezet tegen de zon, dit duidt er waarschijnlijk op dat de vrouw uit een rijke familie komt. (Een witte huid was destijds namelijk chique, je kwam dan niet veel buiten om te werken.) De wind waait hard, dat is te zien aan de golven van haar jurk. Ze wordt vanaf een afstandje bekeken door een jongen/man, het ziet er uit alsof ze eenzaam is en alleen gelaten wil worden.


maandag 1 april 2013

BV les 28-03-2013

Vandaag bij beeldende vorming hebben we een aantal dingen gedaan. Allereerst kregen we les over wat er belangrijk is tijdens een les beeldende vorming. Kauwt de juf alles voor, hoeven de leerlingen alleen maar de lijntjes op te vullen, etc. Het gaat er om dat iedere leerling zijn creativiteit kwijt kan in zijn of haar kunstwerkje. Dat betekend niet dat de leerling 'zomaar' wat mag gaan doen. Er hangt altijd een opdracht omheen, maar de lastige taak aan de leraar of lerares is om er voor te zorgen dat deze opdracht de leerling zijn/haar creativiteit niet inperkt maar juist uitdaagt.
Zelf zijn wij aan de slag gegaan met de onderstaande papieren toren. Deze hebben wij gebaseerd op driehoeken, dat was naar ons idee het stevigste. De originele opdracht voor deze beeldende vorming les was erg beperkt, maar wij hebben erg veel vrijheid gekregen om onze creativiteit in dit werkstuk kwijt te kunnen.
Als laatste hebben we zelf een beeldende vorming les moeten aanpassen omdat deze eigenlijk niet geschikt was om zo te gebruiken. De aangepaste les is ook op onze blog te vinden. Mede-studenten van ons zullen hier later nog feedback op geven.

De papieren toren



Les 9: Familie


Lesfasenmodel: Les 9 Familie


Voorbereiding
Context
Belevingswereld
Deze les past bij de belevingswereld van de leerlingen omdat het over hun familieleden gaat.
Basisplan
Opdracht en randvoorwaarden
De opdracht voor deze beeldende vorming les is dat de leerlingen ieder gezinslid namaken met boetseerklei.
Doelen
Beeldend doel
Het doel is om de realiteit (gezinslid) om te zetten naar een beeldje (dat lijkt op gezinslid). Iedere leerling heeft aan het einde van de les tenminste twee beeldjes gemaakt die twee gezinsleden duidelijk representeren.

Technisch doel
De leerlingen leren goed om gaan met de mogelijkheden die boetseerklei biedt. Aan het begin van de les krijgen de leerlingen dan ook meerdere boetseer technieken aangeboden die terug moeten worden gezien in hun beeldjes.
Receptie
/Oriƫntatie
Introduceren
Beeldcultuur
Om de les te introduceren neem ik foto’s en filmpjes van mijn eigen gezin mee en vertel ik een verhaal over mijn gezin.

Beeldaspecten
Ontwikkelingsfasen

Informeren
Beeldbeschouwen

Instrueren
Beeldend Probleem
Ik weet niet hoe je gezin er uit ziet, maar ik ben erg benieuwd. Laat het mij maar zien door middel van een zelfgemaakt beeldje.

Productie
/Uitvoering
Observeren
Beeldend Vermogen

Begeleiden
Werkprocessen

Afronden
Tijdsmanagement
Reflectie
/Nabeschouwing
Nabespreken
Reflecteren
De leerlingen krijgen de kans om uit te leggen wie ze na hebben gemaakt en hoe dat te zien is aan het beeldje.

Beoordelen
Beoordelingscriteria
Er wordt gelet op het feit of de leerling de boetseer technieken heeft gebruikt, het beeldje duidelijk een gezinslid representeert en of de leerling zijn/haar best heeft gedaan.

Presenteren
Presentatievorm
Evaluatie
Evalueren
Opdracht en randvoorwaarden